Ånej, vi har inte gett upp, vi provar vidare i detta helt fantastiska vinland Nya Zealand. Man kan väl säga att vingårdarna och dess utseende, produktion och viner varierar lika mycket som de är många!

Vi sträckkörde från Nelson, med avbrott för båtresa genom Marlbourough Sound, hela vägen upp till Hawkes Bay. En dagsresa på ca 12 timmar. Även om avståndet inte alltid är så långt så är nog detta land de slingriga vägarnas land över bergskammar och ner genom dalarna för att man sen ska slås av de oändliga vidderna. Vi parkerade på gården till Clearview Estate sent på kvällen, det var en av de få kvällar vi hittills haft ordentligt varmt. I kylen låg en flaska rosévin från ägarna av vingården med samma namn. Det blev en magisk afton på verandan med en stjärnklar himmel. Dock tusen myggor som var hungriga!

  

 

Natten i huset blev inte lika angenäm då vi jagade kackerlackor och fann de gömda råttfällorna. Vi checkade ut nästa morgon och hittade ett annat trevligare boende. Men vi tog såklart tillfället i akt och provade Clearview Estates viner. De har gott rykte här på ön så vi missar inte det. Själv fastnade jag för deras typiska bordeauxblend Old Olive Block och vi hittade boken ”100 Great New Zealand Wineries” som inhandlades lite senare under resan.

 

Elephant Hill är också en mycket välkänd vingård i Hawkes Bay, prisbelönta och med en magnifik entré med en stor elefantstaty vid entrén.

”Established in 2003, Elephant Hill is located within a stone’s throw of the Pacific Ocean on the idyllic Te Awanga coast of Hawke’s Bay on New Zealand’s North Island.The winemaking at Elephant Hill is driven by tradition while not losing sight of what innovation can bring to the blend. Our aim is to make wines that are balanced and elegant and a true expression of the vineyards they come from.”

Här är klimatet varmare och då får vi smaka på den första rosén av Tempranillo som har en härligt rosa färg, lite som Provence roséviner och inte som de hallonfärgade spanska rosévinenerna. Intressant smak, något skarp, men en sådan fick åka med till kvällens middag!

   

Stonecroft – en helt organisk vingård vars lilla vinhus bjöd på en ganska stor samling viner för att vara en så liten gård. Fast även om det är ett strävsamt par som äger gården så var vi inte särskilt imponerade av vinerna. Johan hittade såklart en hund att krama på!!

Te Awa – här har man samlat 4 vingårdar under ett och samma tak. Det tycker jag känns klokt, inte minst för oss besökare som då kan jämföra vinerna på plats. Ungefär som vår tanke är med Swedish Wine Center Vinbodega i Skivarp och Vinbar i Malmö. Man märker verkligen att här är klimatet annorlunda då man inte nästan bara odlar röda pinot noir utan här finns Syrah, Cabernet Sauvignon, Merlot och även Malbecdruvor i vinerna. Gimblet Gravels är det största distriktet där druvor odlas men många av gårdarna använder flera distrikt för att få den blend man önskar. Det är spännande att ta del av detta vinland som också är ungt, i ca 40 år har man producerat vin för kommersiellt bruk.

Vi tar också inspiration av mat härifrån då vårt koncept hemma bygger mycket på global inspiration med lokala råvaror. Jag får så många idéer så jag kan knappt vänta tills vi kommer hem och får sätta händerna i nästa säsong!

Vi avslutar Hawkes Bay med att besöka Craggy Range som ligger naturskönt mellan bergsryggarna. Ja, naturen här på ön är helt enastående, man slutar aldrig älska detta! Detta vinhus är extremt påkostat och bjuder på en vinproving med härliga viner och en superengagerad sommelier, trots stress då stället var i princip fullt. En nöjd jag efter ytterligare ett härligt vindistrikt!

   

Vi har nu hunnit med Coromandel med sol och bad och besök i storstaden Auckland. Där bokade vi in oss på en restaurag som heter SidArt, lite i utkanten av stan och en oansenlig entré. Men OJ, vilken matkväll! Här har man verkligen lekt med råvaror, strukturer, smakkombos och utseende och till råga på allt en fantastisk utsikt! Gå dit – men boka bord!

 

Vi börjar med härliga kanapéer med koriander och chilisorbet, yoghurtmaränger med anklever och päron och prawn balchao med valnötter. Beautiful – smälter i munnen!

  

Därefter så kommer det in smaklökarnas symfoni – krabbmousse med chilipärlor, tamarindsås, John Dory fisk med makadamianötter och laxrom, vaktel med svamp och buljong, hjort med vindalokräm och pressad kål. Går inte att förklara hur gott det är!

Avslutningsvis en lite extradessert av brynt smörkräm och lyche i en strut och desserten i en smaksymfoni av mango, saffran, fikonlöv och björnbär. Helt galet god kväll och såklart ett fantastiskt vinpaket till det.

Ja, det var en avslutningskväll på sätt och vis för nu har vårt resesällskap, bästa vännerna, Eva och Kristoffer åkt hem till Sverige. Efter 4 veckors roadtrip bland vinrankor, beacher, regnskog, berg, småstäder, hav och massor med god mat så säger vi hejdå på ett tag till dessa finingar – Love You!. Jag och Johan fortsätter till Northland Nya Zeeland en vecka till så några fler rapporter kommer!