Årets Svenska Vinambassadörer!

Det började med ett tittskåp som jag och barnen tillverkade för sådär 20 år sedan. Det var drömmen om en egen vinkällare efter att jag besökt Tasmanien utanför Australiens fastland. Där blev jag nerbjuden i restaurangens helt fantastiska vinkällare för att få vara med och välja vin till vårt sällskap. Jag valde, säkert helt på måfå då min kunskap i ämnet var mycket begränsad. Det blev bingo då jag prickat rätt för att matcha maten. Där någonstans föddes drömmen, intresset för mat och dryck har dock alltid varit vårt, mitt och Johans . Det intresset förverkligade vi för 17 år sedan då vi slog till och blev ägare till Skivarps Gästgivaregård. Här fanns verkligen varken vinkällare, atmosfär, design eller matkultur. Men som de entreprenörer vi är så såg vi möjligheterna före hindren.

Det var en lång uppförsbacke vi gav oss in på med alltifrån myndighetsgalenskaper till stora renoveringar innan vi ens kom till punkten när vi kunde börja satsa på maten och drycken. Vi har nu under många år nästan uteslutande jobbat med lokala råvaror i köket och då fanns det en naturlig koppling till de lokala dryckerna öl och vin.

För 3 år sedan besökte vi Small Winemakers Center i Hunters Valley norr om Sydney i Australien. Där hade man samlat de små vinproducenteras produkter under ett och samma tak, främst för att de hade så småskalig produktion att egna vinprovningar var direkt olönsamma och krävde personal.

God idé tyckte vi, det här kunde vi ju göra i Skivarp, för de svenska vinproducenterna. Idén fick gro ett par år och i maj 2019 så öppnade vi Swedish Wine Center Vinbodega på Skivarps Gästgivaregård.

    

Nu kunde vi verkligen leva ut vårt intresse för vin som vuxit under våra år på gästgivaregården och att dessutom kunna erbjuda så många svenska viner till våra gäster var inget vi ens kunde drömma om för bara några år sedan. Vinbodegan blev så bra, intresset för de svenska viner vi har att erbjuda var över förväntan och våra sommargästers nyfikenhet slog alla rekord. Och tittskåpet pryder fönsternischen!

Vi blev i år nominerade till Årets Vinpris av Skånska Gastronomipriset och även om vi inte vann så var det en vinst att bli nominerad.

Nu har vi blivit utsedda till årets Vinambassadör av Vingården i Klagshamn med motiveringen:

”Strax söder om vad skåningarna kallar Landsvägen och vad andra kallar 101:an, har Jeanette och Johan Bohman skapat en unik destination. Med kunskap och passion guidas man här igenom Sveriges bredaste utbud av svenska viner i en avslappnad och historisk miljö. Skivarps Gästgivaregård är en pionjär och ett föredöme för hela upplevelsebranschen och har visat hur man kan skapa ett mervärde på den svenska landsbygden”

  

Vi sitter här på andra sidan jorden, i Nya Zeeland och är oerhört stolta, ödmjuka och faktiskt väldigt rörda! Vår satsning på svenska viner var rakt utifrån vårt hjärta då det är närodlat, svenskt och fantastiskt fint hantverk! Årets vinambassadör är ett hederspris som vi verkligen ödmjukt mottager. Vi tackar Lena och Murre i Klagshamn av hela vårt hjärta!

Satsningen vi gjorde med en vinbodega i Skivarp får till våren en systervinbar i Malmö då vi öppnar Swedish Wine Center Vinbar på Anna Lindhs plats.

Exakt datum för öppning är inte klart ännu men april är det som gäller. Alla tillstånd ska på plats och lokalen behöver en rejäl uppfräshning. Vi är taggade och ser verkligen fram emot säsongen 2020 både i Skivarp och i Malmö – vi ses där!