Jag slås av de oändliga vinodlingarna här i Marlborough regionen. Så långt ögat kan nå från bergsfoten till havet, så långt du kan åka med bil känns det som. Vi hyrde cyklar den här dagen eftersom vinodlingarna ligger princip grannar med varandra och vindrickning och bilkörning hör inte ihop. Vi startade dagen i ett underbart väder, det har ju varit lite si och så med den varan här i Nya Zeeland, men nu äntligen.

Vi började dagen hos Huia, http://www.huiavineyards.com en helt ekologisk vingård som även jobbar biodynamisk. Vi smakar 6 av deras viner inklusive deras sparkling. Fina viner med en härlig story där man har mycket fokus på hur man hanterar naturen.

 

Vi cyklar vidare till Giesen där vi har en bokad visning och provning och fantastiskt fint mottagen av Victoria. Hon tar oss igenom stora delar av deras sortiment. Många av har provat Giesen organic sauvignon blanc hos oss. Som jag tidigare berättat så är det vanligt att man ekar sin sauvignon blanc och här lägger man vinet i sk Fuder Barrels. De är lite större än de vanliga ekfaten och bara rostade på mitten för att kunna böja träet. Det ger sauvignon blanc en krämig lång avslutning. Härligt!

 

Det är som sagt omöjligt att komma ihåg alla viner vi smakar på, då får man ta vara på de som man tyckte bäst om. Hos Geisen åt vi en underbar lunch med bara lokala ostar, marmelader, kallskuret och valde då vi en Pinot Noir Ridge Block 2014. Mjuk och underbar, denna vill vi ha hemma! Vi kan bara tacka och bocka för ett fantastiskt bemötande och en ljuvlig vinprovning av Victoria på Geisen. Jag hoppas att vi kan få in fler av deras prestigeviner på den svenska marknaden.

 

Vi cyklade vidare till Framingham  och vinprovning av 6 viner. Den unga damen guidade oss med säkerhet genom deras viner, ja, alltså man får inte så många centilitrar i varje glas och vi delar oftast på en provning, vilket gör oss mindre osäkra på cykelvägarna! Ett par flaskor till kvällens middag åkte med i cykelkorgen. Därefter tar vi oss till Bladen, ett minimalt skjul ute bland vinstockarna men en exellent presentation av viner.

      

En fantastisk dag på cykel som vi avslutade på No.1 Family Estate  och en så härlig dag avslutas såklart med provning av drycker som är så nära champagne man kan komma i smak, doft, utseende och bubblor! Bubbel åkte med i cykelkorgen för att avnjutas på underbara St Leonards där vi bodde. Alltså vi har det bra!

  

Vi befinner oss ju i självaste kärnan av Nya Zeelands vindistrikt och vad gör man då sista dagen just här – jo man åker på vinprovningar. Vi har några kvar på vår ”bucket-list” och börjar med Spy Valley uppkallat efter en radiospionstation i dalen. Såklart så prydde James Bond väggarna. Lunchdags och den underbaraste av alla Pinot Noir, för dyr för att åka med i korgen hem, men det blir lunchdrycken denna dag. En torr Riesling åkte med i korgen, underbar!

Vi tar oss vidare till Clos Henri. En klart oväntad cellar door i en liten kyrka bland de kulliga bergen och vinfälten. Klart franskt inspirerade men så har de också den franska vingården Henri Bourgeois. Kul koncept för här får vi jämföra deras franska och nya zeländska viner.

Vi avslutar nu vårt besök i Marlbourough och tar oss till Nelson. Där tänkte vi bara njuta av fin natur, hav, beach och nationalpark. Men det finns ju vingårdar där också.

Nelson

Slingriga vägar över bergen från Marlbourough tar oss till Nelson. Här föddes Pavlovan och för 30 år sedan var jag här och smakade på denna marängiga bakelse. Vi åker vidare till Stoke där vi ska bo i 3 nätter och ÄNTLIGEN har vi fått med oss lite värme och poolhäng. Vi skulle ju liksom koppla av här bara. Men det blev tråkigt efter några timmar så vi åker på vintur

Vinturerna är inte bara provsmakning för oss, det är ett sätt att hämta inspiration till vår egen verksamhet. Allt ifrån möbler till glas och vinställ och de små detaljerna som vi tar med oss hem i minnet. Men det är också ett sätt att lära sig känna igen olika sätt att hantera samma druva eller att känna igen samma sätt att hantera olika druvor.

Vi är nu på Brightwater i Nelson, där väggarna pryds av många, många utmärkelser. Imponerande! Av alla de goda dryckerna vi smakar här så blir det deras Pinot Gris som vinner vårt hjärta!

    

Vidare till Siefried Vinyard som också har eleganta viner OCH eleganta glas!

    

Dagens behållning är besöket på Rimu Grove inte minst för den lilla röda stugan, kan det vara faluröd färg, som verkar som provningsrum, belägen högt upp på en udde med vatten och vinrankor som utsikt. Vilken lyx att ha detta som arbetsmiljö, jag kunde lätt byta en period så här i vintertider! En smultronsmakande rosé blir med i korgen från Rimu Grove.

         

Så här glada är vi är vi faktiskt när vi har besökt 20 vingårdar, smakat fantastiska och mindre fantastiska viner, träffat engagerade och mindre engagerade sommelierer, fått njuta av de mest fantastiska miljöer man kan önska.