Vi har landat. Vi har startat vår långa vinroadtrip i Nya Zeeland! Efter ett par dagar och nyårsfirande i Sydney hos goaste vännen så flög vi sista sträckan och landade i Christchurch.

Australien, och framförallt New South Wales skakas för närvarande av oerhörda bränder. Vi märkte inte så mycket av det men vissa dagar var solen röd, mitt på dagen, täckt av stoff från bränderna. Många fyrverkerier blev inställda på nyårsafton av förklarliga skäl, brandrisken och brandmän som behövdes på andra ställen. Vi hade iallafall några härliga dagar vid havet i Freshwater och Curlcurl norr om Sydney.

  

En skrattade kookaburra hälsade på utanför lägenheten. Så fin!

Christchurch på Nya Zeeland, där vi landade i förrgår är en sargad stad som efter jordbävningen 2011 har byggts upp i sakta mak och med mycket tanke och planering. 60% av stadskärnans byggnader förstördes i jordbävningen och efterskalven gjorde sig påminda flera gånger om dagen i 6 månader efter det stora skalvet. Man fattar inte riktigt hur oerhört mycket skada som kan ske på bara några minuter.
Det här är vad som är kvar av hotellet Holiday Inn

Här stod 22 våningar kontorshotell och den vackra katedralen står kvar och repareras långsamt

 

En liten bit utanför staden har man gjort en installation med 185 vita stolar för att hedra offren från jordbävningen. Staden byggs fortfarande upp, nya fräscha och moderna byggnader skapas men det är mycket kvar. Vackra parker, konstinstallationer i olika former och härliga spårvagnar tar dig runt staden.

 

 

 

Vi har kört vidare norrut och nu börjar vår underbara vinresa, så häng med, nya rapporter kommer så snart vi hinner med!