Nu är vi tillbaka efter en härlig vecka i champagne. Tanken var att vi skulle rapportera lite då och då, men dels så var det lite dåligt med internetuppkopplingar på sina ställen, dels så hade vi fullt upp med att besöka champagnetillverkare, och smaka denna ädla dryck. Men håll tillgodo jag ger er en liten resumé med bilder iallafall!

  

Vi hyrde en bil på Orly i Paris och styrde mot Champagne. Första stoppet var hos Philizot i Reuil. Deras anläggning där champagnen tillverkas är hypermodern, här har man helt enkelt rationaliserat bort tungt kroppsarbete till mer tekniskt arbete och fortfarande stor kunskap om tillverkningen. Här tillverkas 2,5 milj flaskor per år och i varje flaska är det alltid 20% blandat med ”old wine”. Ett väldigt trevligt mottagande och självklart fick vi provsmaka!

Som så många andra så har man rationaliserat bort den person, sk remeur, som dagligen vrider flaskorna 1/8 dels varv för att slutligen få allt sediment vilande mot kapsylen. Idag har man maskiner som gör detta, en sk gyropalette. Det ska inte göra någon skillnad i kvaliteten men ändå så finns det producenter som har kvar sina remeur för sina prestigeviner. Varför? Ja, säg det.

  

Vi körde vidare till Philipponat som ligger i närheten av Ay. Deras odlingar ligger i det varmaste området i regionen och många odlingar på en 40-gradig lutning. Lite tuffare med skörd, men det blir fina skördar! All champagne man gör här är från 1:a pressen enbart, man pressar varje plot för sig. Man blandar med gammalt vin från bl a år 1949. 600 000 flaskor tillverkas per år så detta är en relativt liten producent, men kanske den äldsta. De har nämligen gjort champagne i 16 generationer i familjen Philipponnat! Det är respekt! Vi fick en rejäl genomprovning av de flesta av deras champagne och flera föll oss i smak. Kanske snart på en gästgivaregård i Skivarp 🙂

  

När vi gick där nere i vinkällaren hos Philipponnat så kändes det nästan som att det sträckte sig över flera kvarter och känslan var sanning. De har ett titthål in till grannproducenten som huserar tvärs över gatan!

 

 

De första två nätterna bodde vi i Ay, på ett väldigt charmigt B & B Le Clos dÀy som vi varmt kan rekommendera. Väldigt trevliga ägare och endast 4 stora hotellrum!  https://www.leclosday.com

  

När man åker till Champagne så ska man såklart besöka Epernay och dess Avenue de Champagne. Det ena champagneshuset efter det andra, en del mindre men även de stora välkända såsom Moêt & Chandon, Mercier och Pol Roger. Vi gick lite på måfå för att hitta något annat än de stora välkända och en som vi verkligen gillade var Boizel, ett champagnehus som funnits i samma familj sedan 1834. Proffsigt mottagande trots att vår ankomst inte var bokad och inte minst så gillade vi verkligen deras drycker. Det finns ingen importör i Sverige vad hon visste just nu. Kanske något för oss att importera själva!

 

 

Vi gick vidare och besökte för oss mer okända champagnehus såsom Le Clerc som tillverkar ekologiskt och biodynamiskt. Bra gjort! Dock var vi inte så imponerade av deras drycker.

 

Goutorbe var väldigt speciellt, en snygg entré men det kändes som att gå in i någons vardagsrum. Klart ointresserade av att berätta något, dock serverade de chips till det enda vinet de hade för närvarande att erbjuda.

      

Esterlin fick bli Johans champagne att börja sin födelsedag med. Vi smakade på deras Brut Nature Vintage och Brut Eclat. Trevlig start för en 59-åring!

Jag återkommer i nästa inlägg om några dagar med en underbar rapport från Launois bl a där vi besökte ett av de mesta fascinerande muséet jag varit på, samt bodde på äkta vinslott. På återseende!