Vårt sista vingårdsbesök och vinprovning gick till Artesana Winery https://artesanawinery.com/uy/es/bodega/ som ligger ca 45 km norr om Montevideo. Till att börja med, hur tar man sig dit när man inte har hyrbil vilket är extremt dyrt här i Uruguay? Vi fick tips om Fernandos transferservice som skulle ta 60 USD för transport t/r och väntar på plats mesans vi mumsar i oss lunch och vinprovning. Det bokar vi givetvis!

Artesana ligger oerhört vackert en bra bit ut på landet, här är riktigt grönt och väldigt bördigt. Man känner lugnet så snart man kliver ut ur bilen. Tystnad från stadens bilbrus, fågelkvitter i mängder, grönskan och naturligheten i deras uteservering. Man noterar ganska snart att de har väldigt mycket gräs mellan vinraderna och det är för att jorden är väldigt blöt här och då får gräset hjälpa till att dricka lite. Blöta tår!

Vissa ställen på jorden känner man att man skulle trivas bättre på, detta är ett sånt ställe!

Här odlar man Tannat, Merlot, Cabernet Franc och de är de enda i Uruguay som odlar Zinfandel, Italiens Primitivo. Här gör man röda viner och rosado och många av de vi smakade höll en mycket hög kvalitet.

Först ut var Tannat Rosado som serverades till vinbladsdolmar från tannatstockarna fyllda med ricottaost och aprikoser och en liten buljong. Fint och välbalanserat rosévin som mycket väl kan njutas en varm sommardag!

Därefter serverades vi hembakt bröd med ett stekt ägg och olivolja tillsammans med deras Zinfandel. Inte varje dag man dricker rödvin till sitt frukost ägg, men döm om min förvåning, det klickade fint! Ett mycket mjukt och välbalanserat rödvin.

Nästa provning serverades vi en blend med Tannat-Merlot reservaline, (här har man inte direkt de klassificeringarna därför lägger man till ”line”lärde vi oss på någon annan vingård) och till det en bakad paprika med ost från Colonia. Fortfarande mycket bra vin men med lite mer tannin än deras Zinfandel.

Nu kommer blodkorven, som finns överallt i Uruguay. Jag tycker varken om eller inte, men äter. En blend på Tannat-Zinfandel serveras till och jag älskar vinet mer än blodkorven.

Grillade grönsaker, korta revben av gris som var mycket gott kryddat var det sista varma vi fick ut och då kommer deras Tannat reserva som legat på ekfat 12 månader. Tannat har mycket tanniner och blir så mycket mjukar och finare av att ligga på ekfat ett tag.

Dessert på glass Dulce de leche med jornötscrisp, sött och salt, kommer med Tannat Dulce Natural, ett rött kraftigt vin, hög alkoholhalt, mer sötma men absolut inte som ett dessertvin. Fin avslutning!

 

Artesana kan man översätta med hantverk och jag kan bara hålla med om att vingården gör skäl för sitt namn då produktionen trots sin småskalighet och hantverksmässiga tillverkning håller mycket hög klass på sina viner. Vi hoppas få ta del av dessa viner i Sverige också!

Jag omfamnar denna resa med ödmjukhet för människorna, vinet, entreprenörskapet, maten, landskapet och vänligheten! Vi tar med oss många fina minnen, många idéer och tankar. Det återstår då för oss att komma hem och förverkliga en del, kanske ni kan se det längre fram i säsongen!