Krögare på vift kan inte bara åka runt och dricka vin, vi måste motionera lite också. Det gjorde vi när vi besökte Bodegas Bianchi https://www.bodegasbianchi.com.ar Vi hyrde cyklar och cyklade, med guide, runt vingården i solsken och 35 graders värme och balanserade mellan de marktistlar som växer mellan vinrankorna. Ingen ville riskera att få punktering och få gå tillbaka!    

All möjlighet att få lite skugga under ett träd togs tillvara samtidigt som vi kunde blöta oss lite i den å som flyter vid sidan om odlingen och används till bevattning.

Enligt Bodega Bianchi är frukten vinens själ, och det kan jag inte bestrida! De tillverkar röda och vita viner, och mousserande där den autentiska smaken av druvan är övervägande. När vi väl klarat av strapatsen av att cykla i en bastu, ja det kändes lite så, så blev vi nerbjudna i de enorma vinkällorna.

Vingården grundades 1928 av Don Valentin Bianchi, en italiensk invandrare som anlände till Argentina 1910 under namnet ”El Chiche”. Ursprungligen var det en liten vingård dedikerad nästan uteslutande till produktion av Super Médoc och Riesling, men med åren så växte vingården.
Entreprenörsandan och Don Valentins envishet dog aldrig, han importerade stammar från Italien och fick dessa att anpassa sig till klimatet och de regionala egenskaperna hos San Rafaels jord. Så småningom blev det ett familjeföretag av gården, vars namn skulle bli en argentinsk tradition. Arvet fortsatte med Enzo Bianchi, hans son och Valentin ”Tincho” Bianchi, hans sonson. Båda var erkända vinmakare som fortsatte arbetet med grundaren. Vingården är idag bland de mest prestigefyllda i landet.

Efter 90 års produktion och 4 generationer så distribueras deras viner till mer än 40 länder och de tillverkar mer än 20 miljoner flaskor per år. Det är aningen mer än de små gårdarna vi har besökt och som du kan läsa om i tidigare inlägg. Men stor har en gång varit liten, det ska man aldrig glömma!

Förutom den vanliga vinproduktionen så blev vi visade deras produktion av mousserande viner, vilket de gör enligt den traditionella champagnemetoden, dvs man låter sedimentet sakta falla ner i flaskmynnigen, man fryser snabbt ner flaskmynningen och när man då öppnar så flyger sedimentet och isen ut. Därefter fyller man på med vin och den sockermängd man önskar för att få en torrare eller sötare dryck.

Efter cykeltur, rundtur och vinprovning så är man glad för lite bubbel och en bricka med goda ostar, skinkor och korvar! Vi köpte med oss ett fantastiskt gott Chardonnay som var liksom att dricka sammet! Passade fint vid eftermiddagens poolbad…

Det var den sista vingården vi besökte i Argentina. Nu är vi i Uruguay och rapporter kommer även härifrån!