Achaval-Ferrer http://www.achaval-ferrer.com som vi även här var inbjudan från vår svenska leverantör Primewine trodde vi alla var en stor producent. Det visade sig att vi hade fel, väldigt fel. De producerar ca 300000 flaskor per år vilket är ganska lite i förhållande till en stor leverantör. Finca Sophenia som vi besökte dagen innan producerar ca 2 milj flaskor, men är inte heller en stor producent.

Achaval-Ferrer ligger ca 1,5 mil söder om Chacra de Copias och vi är fortfarande vid foten av Anderna. Som vanligt är läget fantastiskt, utsikten vidunderlig, gården välskött och vinerna väntar vi med spänning på att få smaka!

Achaval-Ferrer kallas ”the crazy vinemakers” eftersom de offrar så mycket som upp till 80 % av druvorna för att ge de återstående druvor som lämnas på stocken mer styrka och fyllighet. Med starka influenser från de italienska vinerna och en italiensk vinmakare så var vi alla överens om att de verkligen har lyckats med något av det bästa. Helt enkelt fantastiska viner.

Vi smakade här på deras Cabernet Sauvignon, Malbec och prestigeviner såsom Bella Vista Malbec och ett sött dessertvin Dolce. De två sistnämnda köpte vi med oss och vi väntar på det perfekta tillfället att dricka dessa två när vi väl är hemma i Sverige. De var helt ljuvliga viner! Några av deras viner går på export även till Sverige, dock inte det söta eller deras prestigeviner så det är bara för er att planera nästa vinresa till Argentina!

  

För ett par år sedan var vi på vinresa i Australien, där hade man som på bilden ovan en, ja vad ska jag kalla det, självserverande provsmakning. Du kan välja hur mycket du vill prova i varje glas och betalar därefter. Nu är detta långt ifrån Sverige och vår alkohollagstiftning men ju fler vingårdar vi besöker desto mer övertygad är vi att gårdsförsäljning av vin är något som skulle öka kunskap om odling, tillverkning och produktion av vin och det skulle gynna besöksnäringen. Men det är ett annat kapitel som vi resonerar om vid ett annat tillfälle!

I nästa inlägg så cyklar vi bland vinrankorna!