Oj, nu har jag många vinupplevelser att berätta om, internet fungerar sällan, och idag så får det bli Fina Sophenia http://www.sophenia.com . Från vårt boende i Chacras de Coria så körde vi ut mot Anderna ca 90 km, en ganska lång väg kan man tycka för att besöka en vingård, men man vet inte förrän man varit där om det var värt resan.Men det var värt varenda minut, vägen dit var kantad av snöklädda toppar i Anderna, bergskedjan som går mellan Argentina och Chile.

Det är lite svårt att greppa att man är så långt hemifrån, men det är iofs bara att gå in på FB så inser man att vi har lite varmare och soligare. Dagstemperaturen för närvarande ligger på ca 34-35 grader men mot natten blir det svalare. För vinet som odlas här är det bra förhållanden. Dock så drabbas man allt som oftast av riktiga hagelstormar, inga små futtiga hagel utan stora tunga isbollar. Det har gjort att många vinskördar har genom åren förstörts, men nu har de flesta lagt nät runt vinrankorna som ska skydda mot det tunga haglet.

Finca Sophenias vinodlingar sträcker sig över 130 hektar av den bästa jorden i denna del av världen, enligt de själva. De har en sandig och stenig mark med utmärkt naturlig dränering. Vinodlingarna består av utvalda franska stockar, som ympades med amerikanska såsom Cabernet Sauvignon, Merlot, Chardonnay och Sauvignon Blanc. Ett område på vingården har reserverats för Malbecdruvor från Mendoza

Bevattningsvattnet kommer från Anderna tina. Deras viner uppbär stor komplexitet, hög fruktkoncentration och förmåga att åldras väl.

På många vingårdar i Argentina använder man gjutna betongfat för att vinet ska hålla en jämnare temperatur. Här kan ni se deras betongfat som rymmer ca 300 hektliter. Sedan, efter några veckor då fermenteringen är klar, lägger man över vinet på ståltank.

Här på Fina Sophenia gör man även ett försök med att lagra vinet i en keramik-Amfora under 12 månader.

Att besöka Finca Sophenia är väl värt sin resa då vi också ser att detta vineri inte bygger på turism alls utan på sin försäljning via sina kanaler samt enskilda provningar. Vi var här inbjudna från vår leverantör PrimeWine i Sverige så eventuellt kommer det att finnas möjlighet att njuta av deras viner hos oss på Skivarps Gästgivargård.
På vår provning fick vi smaka på deras Syrah, Cabernet Sauvignon, Malbec, Blend av Malbec och Cabernet Sauvignon. Vår favorit blev deras Malbec som vi köpte med oss och njöt av tillsammans med argentinsk asado, barbeque, på kvällen.

Vi återkommer med flera rapporter från vingårdarna vi har besökt, när internet så tillåter! Just nu sitter vi inomhus och blickar ut över Anderna, dricker ett glas ljuvlig, smörig och len Chardonnay från dagens besök på Bodega Bianchi, och tittar på ovädret som drar över oss med åska och en trolig hagelstorm, men fortfarande 30 grader varmt. Märkligt och mäktigt! Goa hälsningar från oss, Johan och en hoppande Jeanette!